Tüm dünyanın siyah beyaz olduğunu düşünün. Her şey çok korkutucu olurdu. Çünkü renkler sadece hayatımıza "renk" katmıyor, vücudumuz üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik bir sürü etkileri var.
Hatta işte tam da bu yüzden, pazarlama; ekonomi; siyaset gibi alanlarda doğru renk kullanımının çok büyük rolü var.
Bu konuda benim dikkatimi çeken şeylerden biri ise renklerin insanlar üzerinde uyandırdığı anlamlar, tüm dünyada birbirine hemen hemen yakın olmasına rağmen bazen arada farklılıklar da olabiliyor.
Siyah renk matemi çağrıştırdığı için, özellikle batılı ülkelerde cenaze törenlerinde giyilmesine rağmen örneğin Japonya'da cenaze törenlerinde beyaz tercih ediliyor...
~ x.x ~
Feng Shui'ye göre renklerin anlamları: doğa, insan psikolojisi, insan anatomisi ve nesnelerin enerjisiyle açıklanıyor. Hatta evimizi, giyinme tarzımızı, içinde bulunduğumuz ortamı renklerine göre seçersek, ruh halimizi yönlendirebileceğimiz bile düşünülüyor bu felsefeye göre.
Renklerin anlamlarını paylaşıyorum tabi (:
Kırmızı: Kan ve yaşamın simgesi, gücü; devinimi; doygunluğu ve aşkı temsil ediyor. Kırmızı, enerjisinin çok güçlü olması sebebiyle olumsuz enerjileri de tetikleyebiliyor. Bu sebeple kullanım miktarının oranı çok önemli.
Doğru yönde ve yeterli derecede kullanıldığında, kişinin yaşam enerjisini yükseltmeye, ancak yoğun kullanıldığında negatif ve depresif duyguları açığa çıkarmaya sebep oluyor.
Feng Shui'ye göre, düşük tansiyonu olanlar giysilerinde kırmızı tercih ederek olumlu sağlık koşullarına kendilerini hazırlayabiliyor.
Sarı: Tanrısallığın ve olgunluğun rengi; altını, buğday başağını ve güneş ışığını temsil ediyor. Altın, bal ve bakır tonları olumlu etkilere sahip oluyor. Kıyafetlerimizde sarı rengi tercih etmek, kalp çakrasını uyarmaya yarıyor. Doğru kullanıldığı ve aşırıya kaçılmadığı takdirde sarı azim, bereket, maneviyata yükselme, canlılık ve güven gibi olumlu duyguları, koyu tonlarının kullanımı ise: açgözlülük, asılsız söylentiler, yalan, iftira ve hırs gibi noktaları hayatınıza davet ediyor.
Yerinde kullanılmayan sarı, asabiyet, gerginlik ve korku yaratıyor.
Kullanılması en uygun görülen alanlar ise, iç mekanlar: özellikle mutfak ve öğrenci odaları.
Mavi: Gökyüzü, derinlik, dinginlik, serinlik, sonsuzluk ve su...Mavi insan psikolojisi üzerinde gevşekliğe, rahatlamaya, huzur buldurmaya yönelik bir etkiye sahip. Dolayısıyla metabolizma hızını düşüren, sakinliğe ve uyku haline iten bir renk.
Yoğun çalışılan ofisler yerine; bereketi, lezzetli ve kolay hazmedilebilir olması açısından yemek yenilen yerler ve mutfaklarda tercih edilmesi öneriliyor. Psikolojik rahatsızlığı olan insanların bulunacakları ortam için kesinlikle uygun bulunmuyor.
Yeşil: Yaratıcılığın, huzurun, yaşamın, sakinliğin, gücün ve ahengin rengi. Baharı, doğanın uyanışını temsil ettiği için, olumlu duygular uyandıran bu rengin açık tonları, aile ile geçirilen oturma odalarında öneriliyor.
Bunun yanı sıra, yaratıcı fikirlerin üretildiği ofislerde ve ders çalışan çocukların odalarında kullanımı uygun oluyor Feng Shui'ye göre.
Mor: Paranın, düşüncenin, seçilmişliğin, meditasyonun, yüksek zihinsel faaliyetin ve entelleklüelliğin rengi.
Eski dönemde kral ve padişahların sadece kendi aileleri için kullanılmaya layık gördüğü halk için yasaklanmış bir renk.
Mekanlarda oranlı kullanımı kişileri güç ve iktidar sahibi olmaya, fazla kullanımı ise kibir ve tembelliğe itiyor.
Üst ( taç ) çakra üzerinden düşünce gücümüzü etkilemeye sebep olan mor rengin uzun süreli kullanımı önerilmiyor. Ancak yatak odaları için açık lila renkleri uygun bulunuyor.
Beyaz: Feng Shui'de tüm bagua renklerini bir arada bulunduruyor ve yang özelliği taşıyor. Azami dürüstlüğün, temizliğin, saflığın, arınmanın rengi.
Meditasyon, yoga çalışmalarında kıyafetlerde kullanılması uygun görülüyor ancak günlük yaşantıda ara ara kullanılması doğru bulunuyor. Beyaz renk Çin'de ölümü temsil ediyor. Aydınlatmalarda da beyaz yerine, sarı rengin tercih edilmesi öneriliyor.
Siyah: Genel enerji azalması halini simgeliyor, yin özelliği taşıyor. Siyah renk tefekkür için kullanılmamalı, algıyı şaşırtan bir renk ve sıkıcı duyguları derinleştiriyor. Bu sebeple matem ve yas durumlarında kullanılıyor. Ancak metal renkler ile, yaşam enerjisini ve gücünü destekleyen bir renk.
Sağlık tılsımlarından birinin altın zırhlı siyah kaplumbağa sembolü olmasının sebeplerinden biri de bu, çünkü metalik renkler ile kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirici etki yaratıyor.
Herkese güzel renkler ;)
No comments:
Post a Comment